First Online Solutions вече е

Fantastic services

Научи повече за възможностите за работа и партньорство, които предлагаме.

Враца CodeWeek – едно събитие с много емоции!

Лекторите на Враца CodeWeek 2015

Интервю с Николай Мирев (First Online Solutions)

В следващите редове ще ви представим едно интервю с Ники Мирев, който е част от SEO отдела на First Online Solutions и ще ни разкаже малко повече за Враца CodeWeek – събитие, на което той бе лектор.

Разкажи с няколко думи за себе си и твоят опит в компанията и в сферата на SEO оптимизацията.

Казвам се Николай Мирев, на 24 години съм и живея във Варна. Във First Online Solutions съм от съвсем скоро – едва месец и половина, но съм много щастлив от факта, че уча много нови неща с всеки изминал ден и че колегите са постоянно позитивно настроени и отзивчиви. В сферата на оптимизацията и дигиталния маркетинг работя от около две години. А иначе, аз съм от онези оптимизатори, които обичат съдържанието и не се измаря да повтарят “Content is King!”

А какво точно бе Враца CodeWeek?

Враца CodeWeek бе част от European CodeWeek – инициатива, която има за цел да представи програмирането и дигиталните технологии пред широката публика по един интересен начин. Събитието включваше над десет различни модула. Някои от тях бяха роботика, Front ­end програмиране, създаване на съдържание, SEO, Android приложения, създаване на сайтове с WordPress. Аз бях лектор на SEO модула и говорих предимно как се прави оптимизация за най­-популярната търсачка – Google.

Какви бяха твоите цели и очакванията от ивента? А самото събитие. Как протече то? Какъв бе фокусът?

Самото събитие се проведе в рамките на два дена – 10 и 11 октомври. Фокусът падна главно върху програмирането. Из коридорите постоянно се чуваха думи като конкатенация, обекти, методи, стрингове, парсване и други подобни (смее се). Ако трябва да бъда честен, очаквах да няма кой знае колко много участници. Е, бях много приятно изненадан от факта, че имаше около 300­-400 човека, много от които бяха доста по­млади от мен. Организаторите доброволно бяха отделили голяма част от свободното си време, за да популяризират събитието и да подпомогнат развитието на ИТ сферата в северозападния район. Аз уважавам техните усилия и винаги ще подкрепям такива инициативи както мога. Моята главна цел бе да предам знанията си на хората в най­-бедния район на най­-бедната държава в ЕС и ако в бъдеще те имат свои уебсайтове, да могат да им направят една добра оптимизация.

Искаш да кажеш, че голяма част от записалите се участници са били деца и тийнейджъри?

Абсолютно. Имаше модули, които бяха специално предвидени за деца – роботика и програмиране за най­-малките. Нещо повече, видях много родители, които се записваха за събитието заедно с децата си. Това също ме изненада и зарадва доста. Надявам се ивента да е бил интересен както на малките, така и на големите.

Определено събуди моя интерес. Плануват ли се други подобни събития?

О, да. В София редовно се организират най­-различни конференции и семинари с ИТ насоченост. Буквално, почти всяка седмица има някакво събитие. Във Варна не са толкова често, но в последно време се забелязва тенденцията да има все повече семинари и в нашия град. Най-­честите организатори са Beehive и ИУ­ Варна. Спомням си, че и във First Online Solutions имаше един интересен ивент с образователен характер, на който така и не успях да се запиша First Online Solutions – The Project.

Да, The Project наистина беше супер събитие. Ако се организира подобна конференция във Варна, обещай да ни уведомиш, защото аз лично ще се радвам да участвам.

Обещавам, естествено. Само дано и аз да не го пропусна, че имам лошият навик да си казвам „ей на това събитие трябва да се запиша обезателно“ и да не го правя. Както законът на Мърфи диктува, сещам се за събитието точно когато то е стартирало или на следващия ден.

Е, силно се надявам, че няма да забравиш. Благодаря ти за това интервю.

Благодаря и аз.