First Online Solutions вече е

Fantastic services

Научи повече за възможностите за работа и партньорство, които предлагаме.

Разбивачи на Митове: Интервюто!

Интервюто

Вярваме, че сте изчели десетки трудове, статии и разсъждения относно поведение на интервю, и сте до болка отегчени… За да ви спестим поредната статия на тема „Как да се държим“ или „Как да се държим на интервю“, позволете ни да разбием няколко мита по темата.

Е, определено няма до ви споделим универсално „златно“ правило как да ви наемат на работа, но пък ще видите интервюто от друг ъгъл.

Мит номер 1: Внимавайте с езика на тялото – говори много за вашата личност

Всеки път, когато прочетем някоя статия как да стоим на интервю, как да си държим ръцете или как да клатим разбиращо главата, смехът неимоверно напира и фантазията започва да работи. Представете си само как, ако човек не е изчел дневниците на езика на тялото, отива на интервю и вместо да си държи отворени ръцете на масата – е седнал на тях, или пък ръкомаха като на хаус парти. Или пък се разхожда бясно из стаята, въртейки главата си в кръг – наистина ли най-важна е позата, в която сте застанали?! Предлагаме, докато се чудите как да застанете и да се притеснявате как ще го разчете отсрещната страна, просто да се отпуснете, да бъдете искрени и от само себе си ще се получи да стоите като по учебник – естествено.

Мит номер 2: Демонстрирайте най-доброто от себе си.

Време е за реклама, но от онези, които ни казват, че определен продукт е най-добрият на пазара, с най-добрата цена, дадена компания има 10 години традиции… Уморени ли сте да ги слушате? Сменяте ли канала, като започнат? Сега си представете как „продавате“ себе си на интервю. Едва ли искате да получите етикет „фукльо“. Защо пък фукльо? Как гледате на познатите си, които говорят „ Аз знам по-добре“, „Аз съм изключително умен човек“, „Аз мога да се справям сам с всичко“, „Аз съм голям експерт по…“, АЗ… АЗ… АЗ… Навярно избягвате компанията на такива… За да не ви избягват и вас след интервю – просто демонстрирайте себепознание: покажете, че сте наясно с недостатъците си, кажете как се борите с тях, разкажете с конкретни примери защо на вас може да се разчита, защо сте получили повишение на предишната си работа или как сте спечелили някакво състезание.

Мит номер 3: Каквото и да става, не споделяйте очакванията си за заплата!

Сещате ли се как всичките ви интервюта завършват с този въпрос? А как специалист „Човешки ресурси“ ви гледа изпитателно, докато го задава, все едно очаква да решите загадка за космонавти за 10 секунди и е убеден, че ще се провалите?
А помните ли неудобството, в което изпаднахте първия път, когато ви зададоха този въпрос?
И ние, и вие, и този, който е интервюирал и баща ви, най-вероятно на първото си интервю са се стъписали. Какво ви показва това? Реакцията ни демонстрира нашата зрялост – колкото по-млади сме, толкова повече увъртаме, отказваме да отговорим или да кажем, че за нас заплатата няма значение. Така ли е наистина? Ами тогава да станем доброволци. 🙂

В заключение, за да сме ви полезни, ще кажем: изкуството на доброто представяне, дали пред работодател, дали пред клиент или приятел, е едно и също: бъдете себе си, бъдете искрени и се подгответе добре! Другият вариант е да спазите всички съвети и правила, които сте прочели в десетките статии в интернет, и да се надявате това да ви обърка, притесни или изложи. Изборът е ваш! Успех 🙂